Popravila

Veliko ur, prebitih na kolesu ima nujno za posledico obrabo vitalnih delov, ne glede na cenovni razred opreme. Serviserji so po mojih izkušnjah sicer vsi po vrsti zelo simpatični, vendar se nikakor ne morem otresti občutka, da me imajo vsake toliko »poln kufer«. Enostavno so stvari, ki se jih lahko vsak loti sam doma in si pri tem nabere dragocenih izkušenj. Pretirane škode se ni bati, saj konec koncev vsak neposrečen poseg za nami lahko popravi serviser. Prisotna naj bo le dobra mera samokritike. Da za nami ne bodo »popravljali« na urgenci. Za najbolj osnovne stvari ne rabimo posebnega orodja, le kak imbus ključ in klešče. Če pa se hočemo lotiti česa več, je set kolesarskega orodja nepogrešljiv. Tudi stojalo za vpenjanje kolesa ne bo odveč. Brez stojala je praktično nemogoče nastaviti menjalnik, večina ostalih opravil vključno s čiščenjem je z njegovo pomočjo bistveno elegantnejša.

O investiciji v stojalo vsekakor velja razmisliti, še posebej če je pri hiši več koles. Preprostejšo verzijo si z nekaj spretnosti lahko izdelate tudi sami doma. Seveda je brat, stric ali znanec, ki zna kakšno stvar narediti sam, več kot dobrodošel. Osnovni »servis« je redno čiščenje in mazanje kolesa. Če večino kilometrov prevozite po makadamskih in gozdnih stezah, je kolo potrebno toliko bolj pogosto čistiti. Predvsem verigo, menjalnik in verižnike. Tudi zavoram se prileže, če jih vsake toliko očistimo. Medtem, ko kolo čistimo je zelo koristno preveriti, če so vsi vijaki dobro pritrjeni. S tem si naredimo veliko uslugo. Ne le z vidika varnosti, tudi marsikateri evro lahko prihranimo.

Zavorni sklop

Krmilni sklop

Obročniki in pesta

Prestavni sklop

Trenutno ni objavljenega nobenga članka v tej kategoriji

Delavnica

Trenutno ni objavljenega nobenga članka v tej kategoriji

Gonilni sklop

Ostalo

panoramska slika

Kot smo omenili že na domači strani, je zahtevnost popravil katerih smo se lotevali, z leti naraščala. Med stalnim iskanjem nadomestnih delov se je nadgrajevalo naše poznavanje ustroja in delovanja gorskega kolesa. Do dne, ko se je uresničila naša večna želja, da bi si sami sestavili gorsko kolo, ni bilo več daleč. Vsa znanja in veščine, do katerih smo se pred in med sestavljanjem dokopali, smo strnili v sestavku z naslovom »Od ideje do kolesa«. V prvem delu s podnaslovom »Osnove« si lahko ogledate nekaj zakonitosti, ki jih je dobro poznati preden se lotite sestavljanja lastnega kolesa.

Drugi del smo poimenovali »Sestavite si kolo« V njem in v spodnji galeriji morda najdete kak uporaben nasvet za praktično delo v domači delavnici.