Uspešnost spletne strani

  09. januar 2024

Andrej

Spletna stran mtb-itd.si je aktivna že dobrih enajst let let in skoraj štiri leta so minila, odkar je dobila novo podobo. V vsem tem času se vzgibi za nastajanje svežih prispevkov niso niti najmanj spremenili. Edini razlog, da po vsem tem času še vedno vztrajamo, je ljubezen do gorskega kolesarstva in vsega, kar je z njim povezano. Na spletnem portalu  Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU »Fran«, je nečimrnost definirana kot »dejstvo, da si kdo prizadeva vzbuditi občudovanje, pozornost«. Ker je poleg ljubezni do kolesarstva, v nas prisoten tudi kanček nečimrnosti, smo sklenili preveriti kako pogosto je naša stran obiskana, kateri prispevki so vam bili najbolj všeč, za katere izlete si najraje »sposodite« gps sledi...

V analizo smo zajeli obdobje zadnjih enainštiridesetih mesecev, od avgusta 2020 pa do decembra 2023. Podatke smo črpali s treh virov:

 

Matomo Analytics

Glede na podatke orodja za spletno analitiko Matomo (Piwik) je spletna stran mtb-itd.si v omenjenem obdobju zabeležila 73.537 obiskov, kar je povprečno nekaj manj kot 1800 obiskov na mesec. Frekvenca obiskov je bila po pričakovanju najvišja v poletnih mesecih. Najvišji obisk smo zabeležili julija 2023 (3.541), najnižjega pa decembra 2020 (931). Razveseljiv je podatek, da je obisk leta 2022 glede na predhodno leto zrasel za 3,5%, leta 2023 glede na predhodno leto pa kar za 16,5%.

Največ (54%) obiskov je bilo zabeleženih s pametnih telefonov, sledijo obiski z namiznih računalnikov (41%). Obisk z vseh ostalih tipov naprav skupaj (phablet, tablice, TV sprejemniki) je znašal le nekaj malega nad petimi odstotki.

Po pričakovanju je  večina obiskovalcev iz Slovenije. Več kot odstotek (1,2%) obiska je zabeležen z Združenih držav Amerike, sledijo obiski s Hrvaške, Avstrije, Nemčije in Italije. Obis z ostalih držav je zanemarljiv.

Google Search Console

Google Search Console je v opazovanem obdobju zabeležil 61.362 obiska, kar je povprečno nekaj manj kot 1500 obiskov na mesec. S primerjavo teh podatkov in izmerjenega obiska na portalu Matomo lahko izračunamo, da s pomočjo iskalnika Google spletno stran mtb-itd.si obišče dobrih 83% vseh obiskovalcev. Povsem enako kot v primeru platforme Matomo, tudi Googlova iskalna konzola najvišje obiske beleži v mesecu avgustu, najnižje pa v decembru.

Podatki, pridobljeni na Google Search Console so v primerjavi s tistimi, zabeleženimi na portalu Matomo nekoliko nižji. To je razumljivo, saj prvi beleži le obiske z iskalnika Google, medtem ko Matomo beleži tudi obiske z ostalih iskalnikov.

Oglejmo si še, kateri prispevki so bili v zadnjih treh letih najbolj iskani. Za vsakega od 41 mesecev, ki smo jih vzeli pod drobnogled, smo poiskali tri najbolj pogosto obiskane prispevke. Predpogoj da se prispevek uvrsti v rubriko najbolje obiskanih je, da se je vsaj enkrat pojavil med »top 3« najbolje obiskanimi prispevki. Na spodnjem grafu lahko vidimo kolikokrat se je posamezen prispevek pojavil med »top 3« in koliko je imel vseh ogledov.

Izlet na Višarje je vsekakor »anomalija«, vredna omembe. Gre namreč za relativno povprečno obiskan prispevek. Vse dokler Primož Roglič 27. maja 2023 ni osvojil 18,6 km dolgega kronometra s ciljem na Svetih Višarjih in s tem osvojil skupne zmage na Giro d'Italia 2023.

Še en zanimiv zaključek lahko potegnemo iz zgornjih številk. Če ne bi bilo »fenomena Višarje«, bi bila kar dva najbolje obiskana prispevka s poglavja o popravilih.

GPS-Tour.info

GPS-Tour.info je tista spletna stran, kjer si obiskovalci naše spletne strani lahko prenesejo gps sledi. Do naših prispevkov na portalu GPS-Tour.info obiskovalci lahko dostopajo neposredno, ali pa so tja usmerjeni z naše spletne strani. Pripomniti je potrebno, da podatki s spletnega portala GPS-Tour.info ne zajemajo le obdobja od avgusta 2020 do decembra 2023, marveč celoten čas od datuma objave. Ker so starejši prispevki na portalu GPS-Tour.info bistveno dlje od novejših, je slednjim narejena manjša krivica.

Zaradi zgoraj opisane »nepravilnosti« tako pri obisku kot pri prenosih tudi tu (pre)močno zmaga prispevek o vzponu na Svete Višarje. Na splošno je bilo zaznati tudi trend, da obiskovalce najbolj zanimajo kolesarske ture na Primorskem, Severnem Primorskem in v Karavankah.

Namesto zaključka

Čeprav gre za zelo subjektivno »statistiko«, je prav da na koncu omenimo še naš lastni izbor najlepših izletov. V zgornji tabeli je naštetih »Velikih 10« iz kategorije »najbolj fotogeničen izlet«. Glede na dejstvo, da je le 10 izmed 163 do danes opisanih izletov dobilo maksimalno število sončkov za zanimivost, lahko rečemo, da smo bili kar kritični....

smer datum
Monte Vuâlt avg.23
Tremalzo jun.23
Monte Grappa sep.22
Vošca jun.22
Miljska planina avg.21
Pod Krnom avg.20
Monte Zermula avg.19
Porezen jul.18
Tulove Grede maj.18
Možic jun.16