Rogla iz Vitanja

59 km

1421 m

3h 20 min

Za kolesarske "podvige" na tem koncu (zahodno Pohorje, Paški Kozjak), je parkirišče ob pokopališču v Novi Cerkvi (422m) več kot priročno.

Vzpon

Po glavni cesti se preko Socke odpeljemo do Vitanja (549m). Cesta ni prometna, blagi vzpon pa poskrbi za dobro ogrevanje. Na glavnem vitanjskem križišču krenemo po glavni cesti proti Zrečam. Čez dobra dva kilometra zavijemo na levo proti Ljubnici in Svetem Vidu. Vzpon kot se spodobi. Pred cerkvijo se držimo levo, saj gre desni odcep proti Skomarjam. Nekaj detajlov o cerkvi Sv. Vida si lahko ogledate pri opisu vzpona na Volovico. Približno pol kilometra naprej od cerkve se na levo odcepi makadamska cesta, po kateri se pride skozi Hudinjo na glavno cesto Skomarje – Srednji Dolič. Ko prispemo na to »glavno« cesto zavijemo desno. Po slabem kilometru vožnje pridemo na križišče. Glavna cesta pelje desno in navzdol proti Skomarjem, mi pa zavijemo po makadamu levo in blago navkreber. Sledi bolj ali manj lepa, vseskozi makadamska cesta, po kateri pridemo do glavne asfaltne ceste iz Zreč. Zavijemo ostro levo, par kilometrov nadaljujemo po glavni cesti do hotelskih in športnih objektov na Rogli (1517m).

Povratek

Krenemo po glavni cesti proti Zrečam, nazaj v dolino. Po slabem kilometru glavne ceste je na ostrem ovinku označen odcep naravnost za Ovčarjev vrh (1219m). Po par sto metrih kolovoza ali pešpoti, kakor je komu drago, pridemo na makadamsko cesto. Nadaljujem položen spust nad Rakovcem, delno tudi po cesti, po kateri sem se vračal iz Volovice. Na zadnjem križišču pred kmetijo Vranjek zavijemo ostro levo. Ko pridemo do asfalta, zavijemo desno proti Paki (955m), do koder so še slabi trije kilometri ceste. V Paki zavijemo na glavno cesto proti Vitanju in navzdol proti avtu.

 

Komentar

Od naših vzponov na Roglo je ta še najmanj "cestarski". Ne gre za nikakršen presežek, je pa čisto soliden kondicijski trening,

  • Slika
  • Slika
  • Slika

zemljevid

povezava na gps-tour.info