Monte Casale

54 km

1931 m

5h 25 min

Teden dni ob Gardskem jezeru nas je obogatil za tri čudovite izlete. Ravno zadnji iz serije, vzpon na Monte Casale, nas ni najbolj prepričal. Drži pa, da bi po dveh gorskokolesarskih klasikah, od katerih je bila ena vzpon na Tremalzo, verjetno težko našli smer, ki bi nas lahko še bolj navdušila. Razlogi za vzpon na Monte Casale so bili najmanj trije. Prvi je bližina kraja nastanitve v mestu Riva del Garda, drugi je vzdevek ture »Dave's Insanity«,  tega so z uradnih strani medčasno umaknili, tretji in tisti ki je pretehtal, pa so obljubljeni razgledi. Z vrha Monte Casale naj bi se videlo kar sedem jezer!

Lago di Tenno

Uradno izhodišče za vzpon na Monte Casale, kot ga ponuja lokalna organizacija za razvoj turizma Gardatrentino je Ponte Arche, vas ki leži dobrih petindvajset kilometrov severno od Riva del Garde. Trasa ture se v južnem delu na moč približa mestu Tenno, ta pa je od Rive oddaljen le nekaj več kot šest kilometrov. Precej tehten razlog za manjšo modifikacijo. Da bomo morali zaradi omenjene spremembe premagati okoli štiristo dodatnih višincev, smo vzeli v zakup. S težkim srcem, pa vendar...  Ime »Dave's Insanity« , gre za blagovno znamko pekoče omake, nam je dalo slutiti, da bo po povratku potrebna osvežitev. S tega razloga smo avto pustili na plačljivem parkirišču v bližini jezera Lago di Tenno (570 mnv). Po meritvah neodvisne, neprofitne raziskovalne ustanove Fondazione Agnelli, gre za najbolj bistro in najčistejše jezero v celotni Italiji. Brez jutranje kave ni šlo, in terasa hotela Clubhotel Lago di Tenno je bila vse prej kot slaba izbira. S parkirišča pred hotelom se kar po glavni cesti spustimo za poldrugi kilometer, vse do zaselka Ville del Monte (530 mnv), kjer na označenem križišču zavijemo levo proti zaselku Canale. Po treh kilometrih konstantnega vzpona  prispemo do razpotja Calino (850 mnv), kjer se naša pot pridruži trasi ture št. 952 - Monte Casale Trail-Tour. Med vzponom lahko uživamo v čudoviti arhitekturi srednjeveške vasi Canale,  v pogledih na mesto Tenno z znamenitim gradom iz 12. stoletja Castello di Tenno, na Riva del Garda in Gardsko jezero.

Monte Misone

Na razpotju Calino se držimo levo in z blagim vzponom nadaljujemo po ozki asfaltni cesti. Od tu naprej sledimo oznakam za kolesarske poti, ki jih po tej trasi poteka res veliko število (772, 742, 739, 773, 952 in 1801). Pri sledenju oznakam je treba biti pozoren. Z oznako naše izbrane steze št. 952 se namreč srečamo bolj poredko. Zato nam je prišla še kako prav posebna izdaja karte  Garda Trentino Mountain bike (Tabacco 1: 25.000), ki smo jo nabavili v lokalni knjigarni. Pomagamo si lahko tudi s karto Tabacco 1:25.000, številka 055; Valle del Sarca / Arco / Riva del Garda. Po kilometru vožnje od razpotja Calino, peljemo mimo odcepa za planinski dom Rifugio San Pietro. Sto metrov naprej je asfaltne ceste konec in nadaljujemo po široki gozdni cesti. Po nekaj metrih makadama se cesta prevesi navzdol. Na razcepu ki sledi, se držimo levega, spočetka povsem spodobnega kolovoza. Kaj kmalu podlaga postane nesprijeta, v nadaljevanju precej kamnita in gruščasta, vse do razcepa  Prà de Vespana (791 mnv), kjer se držimo levo.  Sledi slab kilometer tehnično precej zahtevnega spusta. Gre za kombinacijo korenin in kamnito gruščastih odsekov, vse do čudovite jase Maròc del Baco. Med prečenjem jase po ozki, slabo shojeni stezi, z leve strani lahko občudujemo prepadne stene gore Monte Misone. Na drugi strani jase pridemo do razpotja Costelonghe (650 mnv), kjer smo pozorni na oznake in se držimo levo. Za kratek čas se sicer znajdemo na asfaltu, na srečo pa že po nekaj sto metrih nadaljujemo z vožnjo skozi slikovito dolino Val Lomasone po makadamski cesti. Del poti poteka tik pod istoimenskim plezališčem.

Comano

Od planine Malga Lomasone (537 mnv) naprej, ponovno kolesarimo po asfaltni cesti. Mimo naravnega parka Torbiera Lomasona se počasi spuščamo proti vasici Vigo Lomaso, znani po Chiesa di San Lorenzo, drugi najstarejši cerkvi v provinci Trentino. Mimo zvonika omenjene cerkve kolesarimo proti zaselku Poia , od tu pa se začnemo vzpenjati proti srednjeveški vasici Comano (619 mnv). Dobrih dvesto višinskih metrov nižje leži v uvodu omenjeni  Ponte Arche, izhodiščna točka kolesarske steze 952 - Monte Casale Trail-Tour. V središču Comana ob glavni cesti stoji cerkev Chiesa di San Giacomo Maggiore Apostolo, tik za njo so oznake za Sentiero 411, pešpot proti vrhu Monte Casale. Sledimo oznakam in se začnemo konstantno, ne pretirano strmo vzpenjati po ozki asfaltni cesti. Po treh kilometrih vožnje, pretežno skozi gozd, na višini 920 mnv prikolesarimo do radijske antene in manjšega parkirišča, od tu nadaljujemo po makadamu.

Monte Casale

V nadaljevanju se pogosto srečujemo z oznakami za Sentiero 411, ki cesto bodisi seka, bodisi poteka po njej. Cesto, po kateri se vzpenjamo, se z neznanega razloga imenuje »Strada Panoramica«, z razgledi se namreč ne more ravno pohvaliti. Na približno štirih kilometrih od parkirišča, se na sedmih serpentinah nepričakovano lagodno dvignemo do višine 1250 mnv. Ko pa makadamsko podlago zamenja beton, z  inkrustacijami rdečega porfida na kolesnicah, se zavemo da je veselja konec. Čaka nas kilometer vzpona s povprečnim naklonom nekaj manj kot 20% in hitro nam postane jasno, da kamniti vložki na kolesnicah niso tam le zaradi lepšega videza. Preprečevali naj bi zdrs. Naj bom iskren, ta kilometer smo ob kolesih v večjem delu prepešačili. Tik pred tem, ko cesta zavije proti razpotju Le Quadre, se na desno odcepi kolesarski trail proti zaselku Lundo. Glede na to, da je oznaka napisana s svinčnikom na koščku lesa, gre najverjetneje za precej lokalno obarvano stezo. Sto metrov naprej pridemo do parkirišča in malo višje do omenjenega razpotja Le Quadre (1481 mnv). Kolesarska steza 773 ali »Ronda extrema«, se kar od tu spusti v dolino proti planini Malga Val Bona, medtem ko nas čaka še slabih dvesto višincev. Tik za parkiriščem se beton s kamnitimi vložki konča, s tem pa tudi strmina. Smerokaz na naslednjem razpotju nas usmeri levo. Na oznaki sicer piše »Monte Casale MTB 1802«, a gre vsekakor za pravo smer. Po desnem kolovozu se bomo namreč vračali. Skratka, vzpenjamo se po levem kolovozu, na razpotju čez približno sedemsto metrov se držimo zgornjega kolovoza, ki zavije desno proti planini z večjo počitniško hišo. Ko tik nad planinskim domom Rifugio Don Zio Pisoni  pridemo do kolovoza in zapornice, nas do vrha čaka le še slabih tristo metrov vožnje preko prostranega razglednega travnika. Na vrhu Monte Casale (1630 mnv) pa... Če smo se spraševali od kod ime »Strada Panoramica« za gozdno cesto brez vsakega razgleda, potem lahko med Monte Casale in panoramo mirno postavimo enačaj. Monte Casale je namreč »utelešenje panorame«. Medtem, ko proti zahodu gledamo dolino Comano Terme , na nasprotni strani vidimo dolino Valle del Sarca in proti severu Valle dei Laghi. Na severu lahko vidimo vrhove iz skupine Dolomiti di Brenta z najvišjim vrhom Cima Tosa (3136 mnv), pa skupine Dolomiti di Fassa z Marmolado (3343 mnv),  vzhodneje s skupine Dolomiti di Fiemme z najvišjim vrhom Cima d'Asta (2847 mnv)... V ospredju, pred Dolomiti, sta najbolj impozantna vrhova Canfedin (2034 mnv) in Paganella (2125 mnv). In končno še sedmerica obljubljenih jezer : Lago di Molveno, malo jezerce Laghetto di Nembia, jezeri Lago di Toblino in Lago di Santa Massenza, Lago di Cavedine, Lago di Terlago in na južni strani Gardsko jezero. Noro!

Sentiero dei Russi

Ko se naužijemo razgledov se po isti poti vrnemo do kolovoza, kjer se držimo levo in s spustom nadaljujemo mimo Rifugio Don Zio Pisoni.Tu smo se nameravali ustaviti in okrepčati, a so dom ravno prenavljali in je bil zaprt. Zato smo se spustili vse do že omenjenega razpotja Le Quadre in zavili desno na Sentiero 408 (označeno), v smeri Malga Val Bona oziroma Malga del Vigo. Sprva kolesarimo po prijetni stezi, ki pa se v nadaljevanju proti razpotju Duson (1370 mnv) prelevi v precej kamnit kolovoz. Na razpotju nam pot prekriža pešpot Sentiero 426, ki preko razcepa Duson povezuje dolino Comano Terme z mestecem Pietramurata na vzhodni strani hriba. Poti ne nadaljujemo po pešpoti Sentiero 408, ampak po vzporednem kolovozu do planine Malga Val Bona. Na razpotju čez štiristo metrov se držimo ostro levo, sledi kilometer ne prestrmega vzpona do gozdne koče Baita del Zio Memec, od tu do Malga val Bona pa nas čaka še slab kilometer spusta po precej razmočeni stezi. Proti Malga del Vigo zopet kolesarimo po Sentiero 408, ki se na tem odseku imenuje tudi Sentiero dei Russi . Poimenovanje »dei Russi« je podobno kot naša »ruska cesta« na Vršič, posledica izkoriščanja vojnih ujetnikov z vzhodne fronte kot brezplačne delovne sile za izgradnjo infrastrukture med prvo svetovno vojno. V Trentinu je podobnih »ruskih« stez in cest še veliko.

Do razcepa Cadregoni (1230 mnv) je vožnja pravi užitek, sledi kilometrski odsek po gozdni cesti. Poldrugi kilometer pred planino San Giovanni ai Monte, lahko nadaljujemo bodisi po pešpoti Sentiero 408, ali pa po vzporedni gozdni cesti do razcepa Marcarie (1104 mnv). Štiri kilometre dolg odsek na portalu Trailforks navajajo kot manj popularen trail, ki dovoljuje vožnjo v obeh smereh in je obarvan z modro barvo. Od razcepa sledimo oznakam za Monte Casale Trail-Tour. Na razcepu ki sledi, smo se držali desno in kolesarili po razmočenem, blatnem kolovozu. Leva cesta vodi proti razcepu Gorghi, mi pa smo se na meji malodušja borili z blatom, malo gor, pa spet malo dol. Na tem delu poti, se nam je ime »Insanity« zdelo zelo, zelo na mestu. Na srečo spodnji del poti proti razgledišču Croce di Bondiga  trasa poteka po pešpoti Sentiero 401, kjer je vožnja zopet spodobnejša. Spust proti Malga Tovo je namreč posrečena kombinacija »rock gardna« in »rock'n rolla«. Spotoma si pri izviru dopolnimo zaloge pitne vode. Zadnjih nekaj metrov do razgledne točke se spuščamo po strmi betonski cesti, potem pa si privoščimo nekaj trenutkov uživanja v izjemnih razgledih na Gardsko jezero in mesto Riva del  Garda.

Tenno

Po makadamski cesti nadaljujemo dva kilometra do razpotja Ranciom. Originalna trasa ture št. 952 - Monte Casale Trail-Tour se od tu nadaljuje po asfaltni cesti naravnost proti razpotju Calino (850 mnv), naša različica pa zavije levo na makadam, po katerem poteka trasa kolesarske steze 745. Na razcepu čez dobrih petdeset metrov se držimo levega kolovoza, po katerem poteka kolesarski trail »Ranciom«. Na portalu Trailforks je 2,2 kilometra dolg odsek med razpotjema  Ranciom in Vandrino sicer označen z zeleno barvo, a je zaradi nemogoče podlage in naklona tehnično dokaj zahteven. Zadnja serpentina med razcepoma Lanzola in Vandrino nas vodi med vinogradi, vseskozi pa nam ponuja razglede na Rivo in Gardsko jezero. Ko v Vandrinu pridemo do asfalta, nas čaka še osemsto metrov spusta do slikovitega mesteca Tenno. Če nam je ostal še kak atom moči, si lahko ogledamo katero od mestnih znamenitosti, kot na primer grad Castello di Tenno, cerkev Chiesa di San Lorenzo ali pa preprosto »zatavamo« po ulicah starega dela mesta in občudujemo  srednjeveško arhitekturo. Po končanem ogledu nas čaka še dobrih pet kilometrov vzpona po glavni cesti do jezera Lago di Tenno, kjer si privoščimo težko prigarano osvežitev.

Komentar

Tako fizično kot psihično izredno naporna kolesarska tura. Edini pravi presežek so nezemeljski razgledi v vrha Monte Casale.

 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika

zemljevid

povezava na gps-tour.info