Prehrana

O tem, kakšna naj bo optimalna prehrana športnikov, se je pred leti govorilo in pisalo precej manj kot danes. Deloma to lahko pripišemo vedno novim znanstvenim odkritjem o delovanju človeškega telesa, deloma pa tudi agresivnemu oglaševanju industrije prehranskih dopolnil. Seveda ne gre spregledati dejstva, da je krog ljudi, ki se z vzdržljivostnimi športi ukvarja (pretirava), vedno širši. Pričujoči dokument je v osnovi prevod in priredba knjige Freda Brounsa »Essentials of Sports Nutrition«, ki je izšla pri založbi John Wiley & Sons Ltd. leta 2002. Knjiga je napisana kot učno gradivo za študente telesne vzgoje, športne medicine in prehrane. Za publiko torej, ki ji osnov biokemije ne manjka, zato smo morali marsikatero razlago poiskati v drugi literaturi oziroma na spletu. Poplava »strokovnjakov«, ki kar na enkrat vedo vse o prehrani, »pacienti«, ki si po polurnem sprehodu po parku brišejo komaj vidne kapljice s čela in se nalivajo s proteinskimi napitki v dobri veri, da bodo postali Schwarzeneggerji, predvsem pa (na žalost neuslišana) želja po potrditvi, da je hladno pivo najboljše sredstvo za rehidracijo so motivi, ki so nas gnali k pisanju tega teksta. Naučili smo se veliko, vendar se resnici na ljubo novih spoznanj bolj po redko poslužujemo. Po pameti, skratka. Kmečki. Pa saj kar gre.