Radfahrer werden ausnahmslos angezeigt

  25. junij 2022

Andrej

Sobota, 25. Junija 2022

Takoj po spustu s Sovške planine, ko sva prišla do pastirske lese, in se po strmi pešpoti spustila nekaj metrov nižje do makadamske ceste, Panoramaweg Südalpen imenovane, sva se ta dan prvič srečala s prometnim znakom o prepovedi vožnje s kolesom. Seveda so se znaki pojavljali tudi na drugi strani Podkorenske ceste, praktično vse dokler na Bavhci nisva prestopila državne meje. Resnici na ljubo se nisva pretirano obremenjevala, a je bil stalno prisoten tisti občutek, kaj pa če... Po povratku mi ni dalo miru, malo sem pobrskal po spletu in se dokopal do podatkov, ki bi utegnili zanimati še koga.

Forstgesetz

Avstrijska krovna zakonodaja Forstgesetz iz leta 1975 prepoveduje uporabo koles na površinah, kjer to ni izrecno dovoljeno. Gozdne ceste se uporabljajo izključno za gospodarjenje z gozdovi. Prav tako je uporaba dovoljena pohodnikom in lovcem. Naj se sliši še tako čudno, je torej v Avstriji kolesarjenje po gozdnih cestah prepovedano! Čeprav ta zakon velja po vsej Avstriji, so na številnih turističnih območjih naredili izjeme, predvsem na Tirolskem. V nemški reviji Bike Magazin navajajo, da se kazni za kršitelje gibljejo od 80 pa vse do 750 EUR. Rekordno tožbo je leta 2013 vložil odvetnik in posestnik Dr. Rudolf Gürtler, ki je vsakega od štirih kolesarjev, ki so vozili po njegovi cesti, tožil za celih 15.000 EUR.

Opisane so prigode, ko gozdni delavci kolesarje legitimirajo in jim prepovedo nadaljevanje vožnje. Po dveh tednih kolesar na dom dobi položnico z zahtevo po podpisu izjave, s katero se zavezuje, da se bo v prihodnje vzdržal podobnih dejanj na dotični nepremičnini. V nasprotnem primeru bo proti njemu vložena odškodninska tožba.

Številne nacionalne in vladne organizacije, kot sta Naturfreunde in celo planinska zveza Austrian Alpine Club ÖAV, podpirajo prizadevanja za spremembo zakonodaje, glavni nasprotnik pa je slejkoprej avstrijsko ministrstvo za kmetijstvo. Kot rečeno je po zakonu o gozdovih kolesarjenje na gozdnih cestah prepovedano in se uporabljajo izključno za gospodarjenje z gozdovi. Odprava prepovedi bi po njihovem mnenju predstavljala nevarnost za prostoživeče živali in kar je še pomembnejše, potencialno bi lahko ogrozila lov na divje živali kot pomembno gospodarsko panogo.

Predno se odpravite...

Kolesarjenje pa ni prepovedano le tam, kjer vidite znak za prepoved. Predno se odpravite na kolesarsko turo v sosednji Avstriji, je pametno pridobiti informacije pri lokalnem turističnem združenju. Še pametneje pa je destinacijo izbirati le med regijami, ki se oglašujejo kot gorskim kolesarjem prijazne.